Biografie

Toontje Lager is een Nederlandstalige band die in 1978 in Wageningen als studentenband werd opgericht en die tijdens de heropleving van de Nederpop in het begin van de jaren tachtig grote hits heeft gescoord zoals ‘Net als in de film‘, ‘Zoveel te doen’ en ‘Stiekem gedanst‘. Dat de nummers en het succes van de band tijdloos zijn blijkt wel uit het feit dat ruim twintig jaar nadat de originele bezetting uit elkaar besloot te gaan, Erik Mesie samen met zijn nieuwe bandleden nog altijd voor uitverkochte zalen staat. En vooraan staan zeker niet alleen de fans van het eerste uur, maar ook de jongere generaties weten de muziek van Toontje Lager te waarderen.

Historie

1978: Toontje Lager werd in 1978 onder de naam ‘Maandverband’ opgericht door Bert Hermelink (toetsen, zang). De overige bandleden waren Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (drums) .

De naam gaf aan dat er binnen een maand opgetreden moest worden. Het eerste optreden was in café Troost in Wageningen, het repertoire bestond uit 10 Nederlandstalige punk en rock nummers en werd twee keer gespeeld om de avond te vullen. De naam gaf de korte duur aan van de band, en om te shockeren. De formule sloeg aan, en zette de toon voor de vele veranderingen in de bezetting van de band.

1979: De naam Maandverband werd veranderd in Toontje Lager. in oktober verschijnt de eerste single “Ja Verrek”. In datzelfde jaar vervangt Gerard de Braconier gitarist Jan Verver en een jaar later treedt Erik Mesie toe als nieuwe zanger.

1980: In januari komt de single “Achter de Wolken” uit. Met zanger Bert Vermaas werd in 1980 ook de eerste (titelloze) elpee uitgebracht. Het nummer Kontaktrock genoot enige bekendheid doordat het op de verzamelelpee Uitholling Overdwars verscheen. Het nummer is op single uitgebracht, als B-kant van “Ja Verrek”.

1982: In mei verschijnt bij platenmaatschappij Telstar de single ‘Net als in de film’, waarmee Toontje Lager voor het eerst de Top 40 weet te halen. De single is de voorloper van het album ‘Er op of er onder’, dat in juni in de winkels ligt en een groot succes wordt. Dit album heeft een jaar lang in de LP top 50 gestaan en is een gouden plaat geworden.

In 1982 werd In Gedachten, de B-kant van de single Ben Jij Ook Zo Bang, door luisteraars van radiozender Hilversum 3 uitgeroepen tot B-kant van het jaar. De brug van het nummer Zoveel Te Doen was jarenlang de tune van het populaire tv-programma De heilige koe. De in september uitgebrachte single ‘Ben jij ook zo bang’ wordt qua verkopen een bescheiden succes, maar is een grote hit op de radio en tijdens optredens. Op 19 december zendt Veronica in het programma Countdown een Toontje Lager-special uit.

1983: Volgende hit wordt ‘Zoveel te doen’ in 1983. Het instrumentale deel van dit nummer is jarenlang gebruikt als tune voor het auto programma ‘De heilige koe’. Ten tijde van de single ‘Vroeg of laat’ (1983) verlaten Gerard de Braconier (gitaar) en Huub van Melick (basgitaar) Toontje Lager. Ze worden opgevolgd door Rob Winter (gitaar) en Leon Giesen (basgitaar). Ook in 1983 krijgt de band de Zilveren Harp van de stichting Conamus. De prijs word elk jaar uitgereikt aan aanstormend talent en is bedoeld als aanmoedigingsprijs.

1984: In 1984 ontvangt Toontje Lager de Veronica Award voor de populairste Nederlandstalige band. 

1985: In 1985 was voor sommige bandleden de druk te groot wat het einde van Toontje Lager betekende. Erik Mesie ging toen solo verder met een combinatie van eigen materiaal en de hits van Toontje Lager.  Erik Mesie maakte na de breuk twee soloalbums; tegenwoordig treedt hij op met een nieuwe bezetting van Toontje Lager.

1986: Erik Mesie scoort een hit met ‘Zonder jou’ en blijft optreden met deels eigen materiaal en Toontje Lager liedjes.

1996-2001:  De oude bandleden van Toontje Lager komen tijdelijk bij elkaar voor een aantal concerten met als afsluiter een reeks van vijf concerten tijdens Vrienden van Amstel Live in Ahoy. Presentatrice Manuela Kemp zingt dan mee met ‘Stiekem Gedanst’ en Erik Mesie is gastzanger bij Abel met het lied ‘Onderweg’.

2012: In 2012 gaat Erik Mesie met Joost Vergoossen, Werner van Gool, Richard Zoer en Sjoerd Rutten het theater in met de theatertour  ‘Een Toontje Later’. 

2016: Omdat Erik trots is op de kwaliteit van de muziek en de teksten van Toontje Lager die de tand des tijds ruimschoots hebben doorstaan en nog steeds fris en origineel blijken, ontstond bij hem het idee de oude bandleden na ruim dertig jaar te benaderen om te kijken of de chemie van toen nog aanwezig was en zo ja daar iets mee te doen. Toen bleek dat er geen belangstelling was bij de oude bandleden om opnieuw samen te werken, besloot Erik in 2016 met zijn eigen band verder te gaan onder de naam Toontje Lager.

2017: Erik Mesie gaat samen met Henk Temming en de Nederpop Allstars de theaters in. Deze succesvolle show loopt t/m mei 2019. In de show komen alle grote hits voorbij.

2018: Met een vernieuwde Toontje Lager band wordt tot en met april 2019 een nieuwe clubtour gespeeld. Zowel grote als kleinere zalen van poppodia door heel Nederland worden getrakteerd op een avond vol Toontje Lager klassiekers uit het hele oeuvre.

2019: De chemie met de nieuwe band werkt goed en na afloop van de clubtour wordt er gekeken naar een vervolgtour of wellicht zelfs een theatertour…! Op dit moment is Erik Mesie bezig met een nieuw Toontje Lager album onder leiding van Patrick Drabe in de Lakeside Studio in Hilversum.